Статии

Мястото където можете да научите повече за CRM бизнес решенията – анализи, мнения, новини и предстоящи събития.

08 август 2017

Хибридни анализи в облак

Hybrid Cloud Analytics.
Не е изненадващо, че с цялата инерция в хибридната инфраструктура на облака, се появи на съвременния BI пазар терминът “Hybrid Cloud Analytics .
В Qlik имат визия и начертана стратегия ,чрез които да донесат реалната стойност във визуалните анализи.Те споделят с нас собствената си конкретната гледна точка по отношение на хибрида , какво е той и какво не е. Нека да го разделим на три части:

Облак- Механизъм за доставка, а не решение.
Хибрид – Защо един хибриден подход към анализа има смисъл.
Hybrid Cloud Analytics- Какво означава за нас и как да разберете дали получавате жизнеспособно решение.

1. Облак – механизъм за доставка, а не решение

Облачните изчисления са средство за доставка. Опростените визуализации на данни чрез облак не стимулират бизнес стойност. Като пионер и лидер в съвременния пазар на BI, от Qlik научиха, че клиентите се нуждаят от широк и дълбок аналитичен подход, за да визуализират по-добре, да изследват и разбират данните си, за да станат по-информирани, да получат нови идеи и да вземат по-добри решения Т.е. извличане на реална бизнес стойност чрез аналитични анализи! Извършването на нежелано аналитично решение, което се предава чрез облака, просто ще ви задържи зад конкуренцията.

Въпреки това ,от Qlik виждат стойност в предлагането на облаци от световна класа. Много от клиентите на Qlik разгръщат Qlik Sense Enterprise и QlikView в собствените си частни облаци, управлявани от партньорите на Qlik. Също така Qlik донесоха силата на асоциативния модел, в съчетание с интуитивните, интелигентни визуализации, предоставени от Qlik Sense, в първото им предложение за бизнес SaaS – Qlik Sense Cloud Business. Както се очакваше, това е напълно базирано на облак решение, без изисквания за изтегляне на софтуер за създаване, наблюдение или взаимодействие с анализи. В крайна сметка, какво значение има това? Не е чудно, че в такъв кратък период от време те надминаха много от новосъздадените аналитични компании.

2. Хибрид – Защо един хибриден подход към анализа има смисъл.

Днес Qlik ви предлага избор от възможности за внедряване. Можете да избирате да използвате публичния ни облачен софтуер или можете да изберете да разположите на собствен сървър или на частен облак, като използвате инфраструктура по ваш избор.

Истината обаче е, че един или друг избор не показва действително мястото, където по-голямата част от клиентите днес са направили своите ИТ инвестиции и къде планират да ги направят с течение на времето. Повечето клиенти, за които говорим, имат и данни, и приложения, разположени на различни места. С други думи, светът не е черно-бял, има много нюанси на сивото. Ето защо е необходим истински хибриден подход за подпомагане работата им сега и в бъдеще. Подходът за анализи в хибридния облак е от ключово значение за създаването на клиентска “стратегия за облака”. Ето защо отQlik напълно възприемат посоката на хибридни облачни анализи.

3. Хибриден облачен анализ – Какво да търсите

Опростеното дефиниране на “хибридния облак” е компютърна среда, която използва комбинация от инфраструктура на сървъри, частни облаци и / или обществени облаци за предоставяне на услуги с оркестрация между различните платформи (Т.е. хибридният облак се свързва с множество облаци или сървъри с инсталации на облак). Съгласно тази обща дефиниция, много производители ще претендират за “хибридни анализи в облак”. Въпреки това, трябва да ви се дава малко повече информация, за да разберете по-добре каква всъщност получавате.

Например, да може да публикувате аналитично приложение от сървър в облачно пространство може да бъде ценно, но това не е хибриден анализ в облак. Има няколко ключови компонента, които се използват, за да се дефинира подхода за хибридни аналитични облаци:

Прозрачност – Първо, хибридното облачно решение за анализ е напълно прозрачно за крайните потребители, къде се намират данните и къде се извършва анализът. Всеки, независимо от това къде се намира и работи, трябва да има достъп от всяко устройство до средата си и да избира с какви данни и / или приложения да си взаимодейства. Ние се отнасяме към това като към универсален център, който представлява всичко, което е на разположение на потребителя въз основа на неговата роля и разрешения за достъп, НЕ мястото, където се намират и се изпълняват нещата.
Изпълнение на местоположението – По много причини клиентите избират, конкретни източници на данни и / или анализи, който да останат в определена среда за да ги ограничат зад собствената си защитна стена. Това може да се дължи на няколко причини, включително, и не само, индустриални регулации или най-тайното конкурентно оръжие на компанията. Независимо от това считаме, че подходящо решение позволява на организациите да определят правила, където данните и / или анализът могат да се съхраняват или изпълняват. Например, може да изберете, че даден източник на данни е твърде чувствителен, за да се разреши извън защитната стена, и че всяко аналитично приложение, което използва този източник на данни, също трябва да се движи зад нея. Като просто посочвате това в конзолата за управление, създавате правила за прилагане, според които нещата могат и ще се намират въз основа на този набор от данни.
Опростено право – Една очевидна необходимост е организациите да могат лесно да управляват правата и лицензирането на своята потребителска база в хибридното облачно решение. Това е основен елемент на “оркестрацията между платформите”.
Двупосочна миграция – Ако целият въпрос е да се даде възможност на клиентите да избират къде да се намират данните въз основа на собствените им критерии, то решението трябва да позволява двупосочна миграция към и от една инфраструктурна среда към друга в хибридния облак.
Единична конзола за управление – Знаехме, че трябва да отидем там. Да, хибридното решение трябва да се управлява като една безпроблемна среда в границите на инфраструктурата, така че това трябва да е чрез една единствена конзола.

Стратегия, дефинирана от клиентите, а не от доставчика

Това са само някои от съставките, които вярваме, че са от ключово значение за осигуряване на истинско, хибридно решение за анализ в облака. Но преди да приключа, бих искал да включа и още една ключова точка – клиентът дефинира и хибридна облачна среда. Какво искам да кажа с това? Искам да кажа, че хибридното решение не трябва да диктува къде или какъв облак трябва да използва клиентът, за да свърже инсталацията си на сървър.

Надявам се, че бях в състояние да хвърли повече светлина върху посоката, която
следват от Qlik. Нашето желание е да помогнем на нашите клиенти да преодолеят света на данните и анализите на сървър, като се използват данни и анализи, базирани на облак, достъпни от всяко място на всяко устройство и управлявани като едно. От Qlik ще продължат да инвестират в тази посока и да предоставят все повече и повече възможности, които подкрепят тази визия. В края на краищата всичко това е за доброто на клиента.

Хибридни анализи в облак
Предишна публикация Следваща публикация