Статии

Мястото където можете да научите повече за CRM бизнес решенията – анализи, мнения, новини и предстоящи събития.

01 декември 2016

Как да управляваме правилно процесът на продажби?

Търговските екипи се нуждаят от инструмент, който да управлява взаимоотношенията с техните потенциални клиенти, за да им помогне да бъдат по-ефективни. Въпреки че е доста често срещан процес в бизнеса, истинското предизвикателство е превръщането на Customer journey от теоретична рамка до практически инструменти, активно насочващи клиентите през целия им път.

Както вече споменахме, Customer journey е важен процес, който помага на компаниите да разберат желанието на клиента, така че те да могат да отговорят на техните нужди и очаквания. Също така улеснява начина на компаниите да достигнат до всички бизнес цели за индивидуалните си клиенти – като дългосрочен ангажимент, закупуване на допълнителни продукти или услуги и т.н. Самата карта за customer journey е визуална схема на начина, по който клиентите преминават през всеки един етап от цикъла на продажби. То обхваща времето, когато чуят за първи път името на вашата компания или ви намерят в Google, по целия път до времето, когато те купуват първия си продукт/услуга от вас, а и дори след това.

Накратко SugarCRM ви позволява определянето и прилагането на бизнес задачите, които знаете, че трябва да се случат на всяка стъпка от пътя, дори ако вашият клиент не е наясно с тях. Това отваря нови възможности за Вас и за разграничаване на пазара чрез предоставяне на  информация, и може би най-важното – осигурява основата за всички служители в организацията си да се координират по-добре и да си взаимодействат ефективно.

Как да управляваме правилно процесът на продажби?
Предишна публикация Следваща публикация