Статии

Мястото където можете да научите повече за CRM бизнес решенията – анализи, мнения, новини и предстоящи събития.

23 август 2017

6 топ неща , които една CRM система прави за вас

Всяка една CRM система ви позволява да събирате и управлявате всичките си ценни данни за клиенти и партньори на едно място.
CRM помага за спечелване, натрупване и задържане на клиенти. Чрез използването на система за управление на взаимоотношенията с клиенти, организациите могат да дадат адекватна обратна връзка на клиентската реакция въз основа на информацията, събрана с течение на времето.
Има много предимства при внедряването на система за управление на взаимоотношенията с клиенти, но първите шест неща, които CRM може да направи за вас са:

Създаване на стандартизиран процес

Всеки един от отделите на вашата компания има уникален процес – не само как работят поотделно, но и как работят заедно. Например, помислете за различните етапи в цикъла на продажби спрямо това, как маркетинговият отдел създава кампании, насочени към потенциални клиенти. Тъй като всички отдели разчитат силно един на друг за успех, важно е да има определен процес за това как те да функционират индивидуално и как взаимодействат помежду си.
CRM системата ви дава инструменти за управление, измерване и подобряване на процесите. Създаването на правила за работния поток, например, гарантира, че вашите търговски представители следват определени етапи през целия цикъл на продажби. CRM ви позволява да автоматизирате процесите, които имате, от етапът на продажби, които извършват вашите търговски представители, до всяка последваща комуникация с клиента. В резултат на това не само отделите сами по себе си работят по-умно, но и взаимодействайки си един с друг са по-ефективни.

Няма повече седмични отчети

Една от непосредствените и най-видими ползи от системата CRM е премахването на седмичния, ръчен отчет. Търговците, които проследяват всичките си възможности в CRM, вече не трябва да създават ръчно електронна таблица и да я изпращат като отчет за на своя мениджър в края на седмицата. В CRM системата търговците могат да проследяват възможностите си на едно място, а техните мениджъри няма да се налага да събират и организират данни от множество документи. Колкото повече документи имате, толкова по-вероятно е да изгубите тази информация.
CRM системата може автоматично да изготви отчет за състоянието и да я изпрати по имейл до вашия мениджър продажби. Ръководството по подобен начин има достъп до всички данни за продажби онлайн и може да изпълнява собствените си отчети, без дори да се налага да чака актуализации на състоянието.
Намаляването на времето между Вашите търговци и техните мениджъри позволява на вашата компания да се възползва максимално от усилията си. Времето е пари, така че защо да го губите, когато можете да капитализирате възможностите си?
Вашите служители вече не трябва да прекарват часове, в които теглят и обединяват цялата информация. Времето, което фирмата Ви спестява от елиминирането на неорганизираните отчети, може да бъде фокусирано върху клиентите Ви примерно. CRM системата осигурява по-добра организация и по-добро вникване в цялостното представяне на вашата компания.

Автоматизирате Вашия уникален процес на продажби

Едно от най-големите възражения на търговците срещу CRM е, че вече имат твърде много процеси. Всяка добра CRM система обаче трябва да бъде достатъчно гъвкава и да позволи на потребителите си да интегрират безпроблемно своите съществуващи процеси без допълнително да ги натоварва.
CRM системата ще автоматизира ръчните и повтарящи се стъпки на екипа по продажби, като им дава повече време да продават и да се фокусират върху превръщането на потенциалните клиенти в клиенти. Просто казано, CRM системата е положително продължение на вече съществуващите процеси, които позволяват на екипа да достигне пълния си потенциал.

Подобрете сътрудничеството

Комуникацията е ключов момент за да може всеки отдел да работи ефикасно един с друг. Липсата на сътрудничество на ниво ведомство и на организация може да доведе до объркване, по-дълги цикли на продажбите и неправилна информация. Не забравяйте, че докато проследявате различни документи, минали или съпътстващи възможности за продажби и други форми на данни в CRM, вие си сътрудничите с колегите си, за да осигурите успешен процес. Вероятно не сте единственият човек, който трябва да види цялата необходима информация за всеки отделен случай.
Приложението за CRM Ви дава видимост в отделите, може да Ви помогне да проследявате маркетинговите си усилия до края на сделката и дори да управлявате след продажбената поддръжка. Когато използвате CRM, вашите служители могат по-лесно да споделят информация помежду си, което може да доведе до по-бърз цикъл и увеличаване на приходите.

По-голяма видимост

Без CRM система е трудно да разполагате с подробни числа и да ги сравнявате с предишната си ефективност. Електронните таблици разказват само малка част от историята, така че опитът да се свържат маркетинговите дейности с продажбите е още по-труден.
Системата за управление на корпоративните клиенти трябва да има стандартни възможности за отчитане. Това ви позволява да правите разрези на данни и да получавате минали и актуални данни за клиентите, продажбите, маркетинга и поддръжката. С тази подробна информация Вие можете да определите кои практики в компанията са успешни и кои от тях се нуждаят от подобрение.

Едно място за запазване на всичките ви данни за клиентите

Много от нас вече поддържат клиентските си контакти в някаква система, от визитни картички до преносими компютри; Post-it Бележки към Excel електронни таблици; Имейл за връзка с бази данни; а в някои случаи, дори нашата памет. В тези системи има няколко клопки. Какво ще стане, ако загубите компютъра си? Какво ще стане, ако главният ви търговец напусне компанията с малката си черна книга? Ами ако забравите информация за клиента, която е изключително важна за успеха на вашата компания?
CRM системата ви позволява да съхранявате информацията си на трета страна. Това означава, че ако загубите компютъра си или вашият най-успешен служител напусне , няма да загубите информацията си. Тя ще остане в сървърните или облачните услуги на място, предоставени от доставчика на CRM. Тези услуги означават, че можете да дишате по-лесно, знаейки, че информацията ви е винаги достъпна, когато имате нужда от нея.
В крайна сметка, CRM системата Ви помага да привличате и задържате клиенти. Помислете как днес правите това и помислете как технологията може да ви помогне в подобряването на процесите на вашата компания сега и с течение на времето.

6 топ неща , които една CRM система прави за вас
Предишна публикация Следваща публикация