Статии

Мястото където можете да научите повече за CRM бизнес решенията – анализи, мнения, новини и предстоящи събития.

17 ноември 2017

4 лесни начина, чрез които да оптимизираме цикъла на продажби, използвайки CRM.

Значението на CRM технологията расте и се покачва с всеки изминал ден. Благодарение на своя принос за оптимизиране и рационализиране на търговската дейност, този вид решения стават все по-незаменими за бизнеса.

В тази статия ще разгледаме 4 препоръки за оптимизиране на бизнес цикъла. Няколко прости начина, чрез които CRM технологията помага да оптимизираме бизнес процеса, да съкратим цикъла на продажби и да увеличим производителността на търговците си.

Идентифицирайте възможностите за продажби

В рамките на нашата маркетингова стратегия и използвайки множество канали, ние можем да провеждаме различни видове инициативи за да конвертираме посетителите на уебсайтове в потенциални клиенти. За целта ние идентифицираме тези лица, като събираме техните лични или професионални данни. Например, ние можем да съберем необходимата ни информация от контактни форми на нашия блог/сайт, от материали за сваляне, от целеви страници и т.н. Тези тактики са насочени не само към увеличаване на трафика към уебсайта, но и към превръщането на посетителите в потенциални клиенти.

Чрез CRM системата, ние можем да се възползваме от тези данни и да сегментираме потребителите въз основа на тяхното поведение, например посетените от тях страници или продуктите, които ги интересуват. След като сме направили сегментирането, ще имаме списък с контакти, които можем да разглеждаме като квалифицирани клиенти . На този етап тези горещи потенциални клиенти ще преминат към следващия етап от фунията за продажби.

За да осъществим правилната lead nurturing програма, препоръката на водещите маркетолози е да се интегрира CRM решението с маркетингов инструмент, с който да създадем маркетингова стратегия, основана на правила за поведение, така че всеки контакт да получава персонализирани съобщения. По този начин, екипът по продажби ще посвети усилията си единствено на качествените запитвания и автоматично ще увеличи ефективността си.

360-градусов изглед на клиентите

За една организация ориентирана към клиентите е от съществено значение да разполага с пълна информация за историята на взаимодействията си с тях.

Ако имаме внедрен CRM в нашата компания, това ни позволява да притежаваме цяостна информация за нашите клиенти. Можем да предоставим по-добро обслужване, да решим техните нужди в по-кратко време или дори да предвидим какви продукти можем да им предложим. Освен това, благодарение на възможностите за сегментиране и интегриране на платформата за управление на взаимоотношенията (CRM), можем да реализираме маркетингови действия за определен профил, като например кампании по електронна поща.

Спестете време с персонализиране и разширяване функциите на CRM

За да сме по-ефективни, можем да интегрираме нашия имейл (Outlook, Gmail, и други) със CRM. Това позволява да имаме цялата комуникационна история с всеки клиент на едно място.

Друга тактика, която помага да съкратим цикъла на продажби, е да се свърже четец на визитки към CRM системата. Замисляли ли сте се колко време изразходвате за ръчно въвеждане на данни след търговска среща? Това приложение опростява процеса, не предполага големи усилия за изпълнение, добавя стойност към бизнеса Ви и оказва пряко въздействие върху ефективността на екипа по продажби.

CRM платформата позволява на търговците да създават свои лични табла за управление, които им помагат да вършат работата си по-добре. Например да сортират задачите си по дати, отворени възможности, сметки, график за срещи и т.н. По този начин потребителите могат да имат директен достъп до цялата необходима информация, за да извършват ежедневната си дейност.

Всички тези функции на системата за управление на взаимоотношенията помагат оптимално да управлявате времето на продажби. Едновременно с това се увеличава значително и производителността .

Мобилност и геолокация

Хората от търговските екипи са постоянно в движение и често на път, така че за тях е от съществено значение CRM системата да има мобилно приложение. Това ги улеснява изключително много.

Мобилният CRM им помага да актуализират данните в реално време, дори когато пътуват без достъп до интернет. Най-мощните CRM решения позволяват създаването на записи за срещи, без да е необходимо ръчно да се приписват коментарите, тъй като приложението позволява на потребителите да пишат коментари устно и ги транскрибира директно под формата на текст в CRM.

Друга възможност, която има CRM системата, е интеграцията с инструмент като Google Maps. Това позволява да намираме местоположението на нашите клиенти и да планираме маршрута си през CRM, както от декстоп на настолен компютър, така и от мобилното приложение. Търговците могат да планират пътуването си до различни географски райони и да посетят повече от един клиент.

Част от целите, които CRM решението трябва да обхване, е да помогне на екипа по продажби да определя ясно приоритетите си, да си сътрудничи успешно и да организира ефективно своята търговска дейност. По този начин оказва пряко влияние върху вашия тръбопровод и бизнес резултати.

4 лесни начина, чрез които да оптимизираме цикъла на продажби, използвайки CRM.
Предишна публикация Следваща публикация